środa, 19 marca 2014

Detox- tydzień 3

Panuje szał na oczyszczanie organizmu! Moje znajome, osoby z rodziny,
klientki. W nowym Shape jest długi artykuł o wiosennym detoksie i
przepisy na zdrowe dania. Większość rewelacji ( z czego bardzo się
cieszę) już opisywałam. Buraczki, soki, składniki diety oczyszczającej
oraz wszystko, co trzeba wyeliminować. Ale i tak warto poczytać. 

Po drugim tygodniu czuję się cudownie. Energii mam za całą rodzinę. I
to bez kofeinowego dopalacza. Trzeci tydzień jest najważniejszy. Obfituje
w składniki, które są mu najbardziej potrzebne. Powinny pochodzić z
plantacji ekologicznych, ale zdaję sobie sprawę, że w naszym klimacie o
tej porze roku może to być kłopotliwe :-). Przeważają posiłki
surowe.

Możemy jeść:

* Owoce i warzywa: jabłka, banany, grejpfruty, melony, pomarańcze, kiwi,
figi, cytryny, limonki, mango, ananasy, suszone morele, śliwki, sałaty i
inne zielonolistne warzywa, bakłażany, awokado, fasolka szparagowa,
kiełki, buraki, brokuły, marchew, kalafior, seler naciowy, cukinia,
ogórek, grzyby, cebule, papryki, pomidory, wodorosty

* Białka: ciecierzyca, soczewica, soja, fasola ( różne odmiany), tofu,
orzechy, nasiona

* Węglowodany: brązowy ryż, owies, chleb żytni, chrupki z brązowego
ryżu

* napoje, przyprawy i dodatki jak w poprzednich tygodniach.


Planowanie menu:

Śniadanie:
- pół melona i duży banan
- 6 połówek suszonych moreli i pomarańcza
- 4 suszone śliwki i 2 owoce kiwi
- sałatka ze świeżych owoców polana przecierem ze świeżych śliwek
lub moreli. Śliwki drylujemy, dodajemy odrobinę wody oraz miodu i
gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Blendujemy i gotowe
- płatki owsiane ugotowane na wodzie z przecierem z suszonych śliwek (
przepis powyżej), siemieniem lnianym i nasionami słonecznika

Drugie śniadanie i podwieczorek:
- chrupka ryżowa
- jabłko
- przecier z fasoli ( przyrządzony jak hummus- przepis w poście
"Detox-tydzień drugi") z surowymi warzywami
- garść migdałów
- garść nasion dyni

Hummus z warzywami. Zamiast pasty sezamowej dodałam uprażony na suchej patelni sezam. Pycha!!! Lekkie zimne posiłki: - sałatka z trzech rodzajów ugotowanej fasoli : układamy na liściach sałaty po 50 g. trzech rodzajów fasoli, dodajemy pomidorka, cebulę, natkę pietruszki i polewamy lekkim winegretem - sałatka ryżowa : 3 łyżki ugotowanego brązowego ryżu mieszamy z 2 łyżkami ugotowanej fasoli i garścią surowych różyczek brokułów, polewamy winegretem i posypujemy sezamem - sałatka z awokado: dojrzałe awokado obrane i pokrojone na kawałki mieszamy z różnymi ostro smakującymi liśćmi sałaty ( rukola, cykoria, roszponka) i pokrojonym pomidorem. Skrapiamy winegretem i podajemy z żytnim chlebem - garść orzechów laskowych i porcja zupy warzywnej ( pokrojone warzywa np. marchew, seler, pietruszka, pomidory z puszki ugotowane w wodzie z odrobiną oliwy, doprawione świeżymi lub suszonymi ziołami, pieprzem, świeżą papryczką chilli, sokiem cytrynowym) - sałata z owocami : liście rzymskiej sałaty łączymy z posiakanymisuszonymi morelami, pokrojonym bananem, ogórkiem i selerem naciowym. Dodajemy sos sporządzony z trzech jednakowych części: oliwy, oleju sezamowego i soku z pomarańczy. Posypujemy nasionami słonecznika. Można podawać z żytnim chlebem. - chrupka sałatka: paseczki marchwi, cukini, czerwonej papryki i selera naciowego mieszamy z różyczkami brokułu i kiełkami. Przyprawiamy 2 łyżeczkami przecieru z fasoli lub hummusu wymieszanymi z 2 łyżkami winegretu. Podajemy z chrupkami ryżowymi. Lekkie gorące posiłki - porcja hiszpańskiej ciecierzycy : ( składniki dla 2 osób) na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, roztarty ząbek czosnku i pieprz. Dodać ugotowane 175 g ciecierzycy i 100 g fasoli oraz pokrojoną żółtą paprykę, łyżeczkę kminku, pół łyżeczki oregano, 4 duże pokrojone pomidory lub pomidory z puszki i świeże chilli. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok 30 minut, dodając trochę wody lub soku pomidorowego w razie potrzeby. Podawać na gorąco z ryżem albo chlebem żytnim - chińskie danie: 125 g pokrojonego na kawałki twardego tofu podsmażamy w małej ilości oleju sezamowego z paseczkami czerwonej papryki, kapustą pekińską, selerem naciowym i kiełkami, na koniec dodajemy pół łyżeczki pasty sezamowej - risotto: serek tofu podsmażamy na oliwie z pieczarkami, cebulą i 50g nieugotowanego brązowego ryżu. Następnie dodajemy wodę ( tyle, by przykryć ryż) i dusimy na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. W razie potrzeby podać z sałatką z pomidorów i bazylii. - casserole ( potrawa do gotowania na małym ogniu): dusimy w garnku 50 g ugotowanej soi, 50 g brązowej soczewicy, posiekaną cebulę, seler naciowy i grzyby z 2 pokrojonymi drobno dojrzałymi pomidorami lub pomidorami z puszki, sokiem pomidorowym i świeżymi ziołami do smaku. - porcja zupy z soczwicy i warzyw ( w poprzednim poście o detoksie o niej pisałam) podana z żytnim chlebem Oczywiście można tworzyć dowolne potrawy z w/w składników. To wydaje się najtrudniejszy tydzień, tylko na roślinkach :-). Szybko minie, tak jak poprzednie. Po ostatnich dwóch tygodniach straciłam całkowicie ochotę na słodkie, a to było moją zmorą przez dietą. Wszystko przez to, że dostarczam sobie najpotrzebniejszych i najlepszej jakości składników. Ale najlepsza jest energia i uczucie ciagłego wypoczęcia!!!! Niebywałe!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz