Panuje szał na oczyszczanie organizmu! Moje znajome, osoby z rodziny,
klientki. W nowym Shape jest długi artykuł o wiosennym detoksie i
przepisy na zdrowe dania. Większość rewelacji ( z czego bardzo się
cieszę) już opisywałam. Buraczki, soki, składniki diety oczyszczającej
oraz wszystko, co trzeba wyeliminować. Ale i tak warto poczytać.
Po drugim tygodniu czuję się cudownie. Energii mam za całą rodzinę. I
to bez kofeinowego dopalacza. Trzeci tydzień jest najważniejszy. Obfituje
w składniki, które są mu najbardziej potrzebne. Powinny pochodzić z
plantacji ekologicznych, ale zdaję sobie sprawę, że w naszym klimacie o
tej porze roku może to być kłopotliwe :-). Przeważają posiłki
surowe.
Możemy jeść:
* Owoce i warzywa: jabłka, banany, grejpfruty, melony, pomarańcze, kiwi,
figi, cytryny, limonki, mango, ananasy, suszone morele, śliwki, sałaty i
inne zielonolistne warzywa, bakłażany, awokado, fasolka szparagowa,
kiełki, buraki, brokuły, marchew, kalafior, seler naciowy, cukinia,
ogórek, grzyby, cebule, papryki, pomidory, wodorosty
* Białka: ciecierzyca, soczewica, soja, fasola ( różne odmiany), tofu,
orzechy, nasiona
* Węglowodany: brązowy ryż, owies, chleb żytni, chrupki z brązowego
ryżu
* napoje, przyprawy i dodatki jak w poprzednich tygodniach.
Planowanie menu:
Śniadanie:
- pół melona i duży banan
- 6 połówek suszonych moreli i pomarańcza
- 4 suszone śliwki i 2 owoce kiwi
- sałatka ze świeżych owoców polana przecierem ze świeżych śliwek
lub moreli. Śliwki drylujemy, dodajemy odrobinę wody oraz miodu i
gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Blendujemy i gotowe
- płatki owsiane ugotowane na wodzie z przecierem z suszonych śliwek (
przepis powyżej), siemieniem lnianym i nasionami słonecznika
Drugie śniadanie i podwieczorek:
- chrupka ryżowa
- jabłko
- przecier z fasoli ( przyrządzony jak hummus- przepis w poście
"Detox-tydzień drugi") z surowymi warzywami
- garść migdałów
- garść nasion dyni
Hummus z warzywami. Zamiast pasty sezamowej dodałam uprażony na suchej
patelni sezam. Pycha!!!
Lekkie zimne posiłki:
- sałatka z trzech rodzajów ugotowanej fasoli : układamy na liściach
sałaty po 50 g. trzech rodzajów fasoli, dodajemy pomidorka, cebulę,
natkę pietruszki i polewamy lekkim winegretem
- sałatka ryżowa : 3 łyżki ugotowanego brązowego ryżu mieszamy z 2
łyżkami ugotowanej fasoli i garścią surowych różyczek brokułów,
polewamy winegretem i posypujemy sezamem
- sałatka z awokado: dojrzałe awokado obrane i pokrojone na kawałki
mieszamy z różnymi ostro smakującymi liśćmi sałaty ( rukola, cykoria,
roszponka) i pokrojonym pomidorem. Skrapiamy winegretem i podajemy z
żytnim chlebem
- garść orzechów laskowych i porcja zupy warzywnej ( pokrojone warzywa
np. marchew, seler, pietruszka, pomidory z puszki ugotowane w wodzie z
odrobiną oliwy, doprawione świeżymi lub suszonymi ziołami, pieprzem,
świeżą papryczką chilli, sokiem cytrynowym)
- sałata z owocami : liście rzymskiej sałaty łączymy z
posiakanymisuszonymi morelami, pokrojonym bananem, ogórkiem i selerem
naciowym. Dodajemy sos sporządzony z trzech jednakowych części: oliwy,
oleju sezamowego i soku z pomarańczy. Posypujemy nasionami słonecznika.
Można podawać z żytnim chlebem.
- chrupka sałatka: paseczki marchwi, cukini, czerwonej papryki i selera
naciowego mieszamy z różyczkami brokułu i kiełkami. Przyprawiamy 2
łyżeczkami przecieru z fasoli lub hummusu wymieszanymi z 2 łyżkami
winegretu. Podajemy z chrupkami ryżowymi.
Lekkie gorące posiłki
- porcja hiszpańskiej ciecierzycy : ( składniki dla 2 osób) na oliwie
podsmażyć pokrojoną cebulę, roztarty ząbek czosnku i pieprz. Dodać
ugotowane 175 g ciecierzycy i 100 g fasoli oraz pokrojoną żółtą
paprykę, łyżeczkę kminku, pół łyżeczki oregano, 4 duże pokrojone
pomidory lub pomidory z puszki i świeże chilli. Doprowadzić do wrzenia i
gotować ok 30 minut, dodając trochę wody lub soku pomidorowego w razie
potrzeby. Podawać na gorąco z ryżem albo chlebem żytnim
- chińskie danie: 125 g pokrojonego na kawałki twardego tofu podsmażamy
w małej ilości oleju sezamowego z paseczkami czerwonej papryki, kapustą
pekińską, selerem naciowym i kiełkami, na koniec dodajemy pół
łyżeczki pasty sezamowej
- risotto: serek tofu podsmażamy na oliwie z pieczarkami, cebulą i 50g
nieugotowanego brązowego ryżu. Następnie dodajemy wodę ( tyle, by
przykryć ryż) i dusimy na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolewamy więcej
wody. W razie potrzeby podać z sałatką z pomidorów i bazylii.
- casserole ( potrawa do gotowania na małym ogniu): dusimy w garnku 50 g
ugotowanej soi, 50 g brązowej soczewicy, posiekaną cebulę, seler naciowy
i grzyby z 2 pokrojonymi drobno dojrzałymi pomidorami lub pomidorami z
puszki, sokiem pomidorowym i świeżymi ziołami do smaku.
- porcja zupy z soczwicy i warzyw ( w poprzednim poście o detoksie o niej
pisałam) podana z żytnim chlebem
Oczywiście można tworzyć dowolne potrawy z w/w składników. To wydaje
się najtrudniejszy tydzień, tylko na roślinkach :-). Szybko minie, tak
jak poprzednie. Po ostatnich dwóch tygodniach straciłam całkowicie
ochotę na słodkie, a to było moją zmorą przez dietą. Wszystko przez
to, że dostarczam sobie najpotrzebniejszych i najlepszej jakości
składników. Ale najlepsza jest energia i uczucie ciagłego
wypoczęcia!!!! Niebywałe!!!!
środa, 19 marca 2014
Detox- tydzień 3
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz