środa, 20 marca 2013

O diecie zdrowej babki od śniadania

Dieta zdrowej babki...ważna rzecz, wiadomo. Tylko od czego tu zacząć!?
Od śniadania, to oczywiste :-). I oczywiste już od dawna, że to
najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Udowodniono naukowo, że osoby
jedzące codziennie śniadanie dużo częściej mają prawidłową wagę

i nie zmagają się z otyłością. Rzadziej cierpią także na napady
wilczego głodu w ciągu dnia. Dzieje się tak m.in. z powodu uregulowanej
przemiany materii, gdyż dzięki dostarczeniu organizmowi od samego rana

"paliwa" na rozruch, sprawiamy, że już na dzień dobry nasze ciało
nastawia się na spalanie, a nie na magazynowanie energii. A tak zwykle
jest, gdy nasze posiłki są nieregularne (rzadkie, ale zbyt obfite),

a pierwszy posiłek jedzony jest zbyt późno po przebudzeniu. Wtedy to nasz
metabolizm znacznie zwalnia i magazynujemy zbędną tkankę tłuszczową.

Zdrowe śniadanie jest niezbędne, gdy chcecie zgubić kilka zbędnych
kilogramów oraz gdy chcecie utrzymywać dotychczasową wagę przez wiele
lat.  Jedzone do pół godziny po wstaniu z łóżka, zapewni nam energię
na długi czas. Jest bardzo ważne zarówno dla Was, jak i Waszych dzieci.
Zadbajcie zatem o zdrowe i pożywne śniadanie dzieciaków, niezależnie od
wieku.

Dzieci i młodzież, które zjadły zdrowe śniadanie przed wyjściem do szkoły
są mniej apatyczne i lepiej się uczą. Nabiorą także zdrowych nawyków
regularnego jedzenia ca całe życie i będą miały mniej problemów

z wagą i zdrowiem. 




Co więc jeść , by śniadanie było zdrowe i zapewniło nam energię na
start, bez uczucia wilczego głodu po paru godzinach?
No tak, są oczywiście różne szkoły. Ja jednak jestem zdecydowaną
zwolenniczką dobrych węglowodanów od samego rana.

A dobre węglowodany to:
- pełnoziarniste pieczywo ( najlepiej na zakwasie)
- pełnoziarniste płatki
- muesli
Czyli wszystko takie, jak natura stworzyła, nieoczyszczone. Te
pełnowartościowe produkty zbożowe zawierają  mnóstwo witamin z grupy
B, witaminę E a także minerały takie jak selen, cynk, miedź, magnez,
żelazo i fosfor.

Dzięki nim  wzmacniasz nie tylko serce, ale także włosy,skórę i paznokcie.
W pełnym ziarnie znajdują się też fitoestrogeny, które chronią ludzki organizm przed nowotworami (szczególnie przed rakiem jelita grubego) i chorobami układu krążenia, w tym także żylakami i hemoroidami.
Co więcej, spożywając produkty pełnoziarniste zapobiegasz ryzyku udaru
mózgu i cukrzycy. Duża ilość otrębów w takich produktach to duża ilość
błonnika, który jest odpowiedzialny za prawidłową pracę naszych jelit
i przyspiesza ich oczyszczanie. Zmniejsza też ryzyko wystąpienia raka
jelita grubego, który jest już chorobą cywilizacyjną.

Starajcie się odstawić produkty z białej mąki, ponieważ zaśmiecają
nasz organizm, szczególnie wątrobę. Oprócz kalorii nie posiadają wiele
składników odżywczych, a wysoki indeks glikemiczny sprawia, że szybko
będziecie odczuwać po nich głód.

Pełnoziarniste węglowodany stanowią także paliwo dla mózgu. Takiej
dawki energii nie jesteście w stanie dostarczyć pokarmami złożonymi z
samych białek, np. stosując proteinową dietę Dukana. Zdrowe i
zróżnicowane śniadanie jest więc także bezcenne dla Waszego "centrum
dowodzenia" :-).

Dobrze jest dodać do śniadania także surowy owoc lub warzywo, gdyż
wtedy nasz przewód pokarmowy rusza pełną parą ( w strawienie surowych
produktów wkłada więcej pracy). Po obiedzie jednak dobrze jest nie
jeść już surowych warzyw i owoców, tylko poddane obróbce ( gotowane na
parze, pieczone). Dajemy w ten sposób odpocząć naszemu żołądkowi w
czasie nocy. Też ma prawo!

Przykładowe śniadania:
- muesli z owocami i mlekiem lub jogurtem naturalnym
- owsianka na wodzie lub mleku ( jak kto woli)  z orzechami lub owocami.
Można ją dosłodzić w razie potrzeby odrobiną miodu lub np. malinami w
cukrze
- kanapka z pełnoziarnistego chleba z czym tylko dusza zapragnie (np.
polędwicą upieczoną dzień wcześniej, szynką i kaparami, jajkiem ze
szczypiorkiem, domowym twarożkiem z rzodkiewką, pastą jajeczną z
wiejskich jajek- ulubiona kanapka moich córek). Do tego oczywiście
odrobina koloru: czyli sałata, pomidorek... Magda napisała do mnie z
radą, że aby ograniczyć ilość tłuszczu w kanapkach, zamiast masła
można kanapkę posmarować delikatnym serkiem, np. almette. Cenna myśl!
Takie kanapki zapakujcie także dzieciom do szkoły. Wyglądają cudnie i
są pyszne. Jutro przepis na naszą szybką pastę jajeczną- specjalność
Olimpii i Jagienki.
- jajecznica lub omlet z pomidorami i szczypiorkiem plus kawałek
pełnoziarnistego chleba

Do tego np. szklaneczka soku pomarańczowego ( ja lubię ten świeżo
wyciśnięty z "fafołami", jak to mówią moje dziewczynki, czyli po
prostu z miąższem). No i koniecznie dla mnie kawka! Nie dajmy się
zwariować ;-).





Nie stosuję żadnych diet, dlatego łączę często w posiłkach białka
i węglowodany. Uważam, że jadłospis powinien być różnorodny i
zdrowy. Szczególnie, gdy mamy dzieci, które od nas uczą się dobrych
nawyków żywieniowych. Postarajcie się, aby wszystko ładnie wyglądało,
je się także oczami. I do każdego posiłku dodajcie odrobinę miłości,
wszystkim będzie lepiej smakować :-).


Miłego dnia od samego śniadania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz