środa, 19 czerwca 2013

Truskawek część druga


W truskawkowym menu nie można pominąć obiadu. Jako dodatek do dania
głównego lub lekki lunch polecam sałatkę z młodych liści szpinaku i
truskawek, z prażonymi ziarenkami słonecznika i lekkim dressingiem.


Sałatka z młodych liści szpinaku z truskawkami

Składniki ( na 1 porcję):
garść umytych młodych listków szpinaku
opcjonalnie kilka środkowych ( najmłodszych) listków sałaty
kilka truskawek
łyżka nasion słonecznika
kilka małych kulek mozarelli

Dressing
3 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
szczypta soli

Wykonanie banalnie proste:
Wszystko umyć, poukładać w salaterce, składniki sosu wymieszać i
polać sałatkę. Jeśli to małe samodzielne danie, to warto do niego
podać chlebowe paluszki grissini lub grzanki z bagietki z oliwą i nutką
czosnku.




Do popołudniowej herbatki w ogrodzie w sezonie truskawkowym gorąco
polecam bardzo szybkie, babkowe ciasto z kruszonką. Lekkie i pyszne, nie
można go nie lubić!

Babkowe ciasto z truskawkami i kruszonką

Składniki:
4 jaja
1 szklanka cukru
cukier waniliowy lub odrobina esencji waniliowej
pół szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce

Kruszonka:
szklanka mąki
5 łyżek cukru ( może być zmieszany z cukrem brązowym)
1 łyzka cukru waniliowego
15 dag masła

Wykonanie:
Kruszonkę zagnieść i włożyc do lodówki. Całe jaja zmiksować z
cukrem, dodać olej i dalej miksować. Na koniec dodać mąkę z proszkiem
do pieczenia i oczywiście wszystko miksować.
Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Można upiec
ciasto także w okrągłej tortownicy. Będzie wtedy wyższe. Ja często
ostatnio piekę to ciasto w trzech aluminiowych płaskich jednorazowych
tackach. Można łatwiej je wtedy spakować rodzinie do szkoły i pracy lub
zabrać na piknik.
Ciasto wylewamy do formy, wykładamy owoce. Truskawki musimy najpierw
obtoczyć w mące. Ciasto jest równie wspaniałe z malinami, również
mrożonymi. Wszystko posypujemy kruszonką i pieczemy w temp. ok. 170
stopni przez: 30 minut- dla foremek płaskich i dużej blachy lub 45-50
minut- dla tortownicy. Po wystygnięciu ciasta posypać cukrem pudrem.





A wieczorem, gdy dzieci już pójdą spać, można się wyluzować i
podelektować duetem idealnym: schłodzonym  szampanem z truskawkami!
No dobrze, nie był to szampan, tylko Cava, ale lodowata i niezła i  wypita w
najlepszym dla mnie towarzystwie :-)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz