wtorek, 4 czerwca 2013

Domowy makaron

Jak już zapewne zdążyliście zauważyć, jesteśmy rodziną typowo
makaronową (makaroniarską?! :-)). Uwielbiamy makarony pod każdą
postacią. Najlepsze są jednak makarony domowe, zrobione samodzielnie.
Kiedyś w to nie wierzyłam, bo cóż może być za różnica między
makaronami !? Oj jest!! I to diametralna! Mamy już nawet swój ulubiony
przepis na włoski makaron. Wyrobienie ciasta na dobry makaron wymaga nieco
siły, lecz prawdziwym wyzwaniem było jego wałkowanie! Ciasto jest dość
zwięzłe
i niestety lubi się kurczyć w trakcie wałkowania.
Już się tym nie przejmuję, bo właśnie stałam się szczęśliwą
posiadaczką wspaniałej maszynki do makaronu (wylicytowałam na Allegro).
Dość duża jest w porównaniu z innymi, ciężka i dobrej jakości.
Udało mi się nabyć ją po bardzo okazyjnej cenie ( całe 40 zł :-)),
gdyż był to towar powystawowy
z nieco uszkodzonym pudełkiem. A co mi tam pudełko :-)!
No teraz to makaron robię z przyjemnością! A efekt? No cóż.... Sami
spróbujcie!




Makaron:

Składniki:
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
4 jajka roztrzepane
2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

1. Mąkę wsypać do dużej misy i zmieszać z solą
2. Pięścią zrobić w mące wgłębienie i wlać do niego jajka i oliwę.
Połączyć wszystko razem na jednolite ciasto
3. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez ok. 5
minut. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, to dodaję nieco wody, jeśli zbyt
wilgotne to trochę mąki. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i
umiescić na co najmniej 15 minut w lodówce, aby odpoczęło.
4. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i cienko
rozwałkować. Można sobie przy tym nieźle mięśnie wyrobić i stracić
mnóstwo kalorii, które oczywiście nadrobicie zjadając ten pyszny
makaron :-). A jeśli macie taką sprytną maszynkę jak ja, to rozwałkuje
ciasto pięknie za Was.
5. Cienko rozwałkowane ciasto delikatnie podsypać mąką, aby się nie
kleiło, złożyć na trzy części i pokroić w wąskie, długie paski.
Można oczywiście także zlecić to sprytnej maszynce do makaronu :-).
6. Świeży makaron gotujemy w dużej ilości wrzącej wody przez 2-3
minuty, na półtwardo.

Te ilości składników wystarczą do zrobienia makaronu dla 4 osób.
Jeśli to dla Was za dużo, możecie surowy pokrojony makaron wysuszyć.
Wystarczy go po prostu oprószyć maką,  zostawić na stolnicy ( nie
przykrywać) i co jakiś czas " poprzerzucać", aby się nie kleił.
Makaron wyschnie na wiór. Należy go schować do pudełka lub torebki
papierowej i ugotować, kiedy będzie na niego ochota ( gotuje się nieco
dłużej). Moja babcia, gdy przygotowywała domowy makaron, zawsze robiła
go więcej i suszyła. Wspomnienia z dzieciństwa :-).



Z tego ciasta możecie zrobić spaghetti, tagliatelle ( paski szerokości
ok. 1 cm), płaty lasagne, pierożki ravioli lub inne makaronowe
wspaniałości.

Jako szybki włoski obiad polecam makaron z tego przepisu ( np.
tagliatelle) polany rozpuszczonym masłem z rozgniecionymi ząbkami czosnku
( ilość według uznania), posypany posiekaną natką pietruszki i
wiórkami świeżo startego parmezanu. Proste, szybkie, cudowne!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz