Nasze, polskie, pachnące i soczyste! Truskawki!!!! Według mnie jedne
z najwspanialszych owoców. Choć sezon trwa krótko, trzeba się nimi
nacieszyć na maxa! Dlatego jemy je codziennie, pod wieloma postaciami.
Zaczynamy od śniadania :-).
Ulubione śniadanie dziewczynek i taty:
Gofry z bitą śmietaną i truskawkami
I ulubione śniadanie mamy ( czyli moje :-)):
Truskawki z jogurtem naturalnym i muesli
Jeśli nie lubicie jogurtu naturalnego, to możecie go nieco osłodzić
miodem i dodać odrobinę miąższu wanilii lub trochę esencji waniliowej.
Lub zamiast tego szczyptę osobiście zrobionego cukru waniliowego ( wystarczy
po prostu włożyć kilka lasek wanilii do pudełka z cukrem, ten ze sklepu
to niestety nie cukier waniliowy, lecz wanilinowy ze sztucznym aromatem ).
Muszę koniecznie kiedyś opisać, jak zrobić świetną esencję waniliową.
Muesli najlepsze do tego jest jakieś chrupiące. I oczywiście gałązka mięty
z ogródka, dla smaku i estetyki :-). Bo wiecie....je się oczami!
A teraz przepis na ulubione gofry moich córek. Dostałyśmy go od cioci
Mirki. Jeśli tylko posiadacie specjalną maszynkę do robienia gofrów,
reszta to już przyjemność i zabawa. My taką maszynkę kupiliśmy
kiedyś na jakiejś wystawce z używanymi sprzętami z Niemiec, ale są one
do kupienia bez problemu w sklepach AGD lub na Allegro.
Gofry
450g mąki
pół litra mleka
2 łyżki cukru pudru + ew. trochę do posypania
szczypta soli
100g masła roztopionego
2 jaja
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem pudrem, dodać resztę składników i ubić wszystko
razem.
I ot cała filozofia. Konsystencja ciasta naleśnikowego.
Ciąg dalszy truskawkowego menu jutro. A w nim sałatka z młodego
szpinaku
i truskawek oraz szybkościowe ciasto babkowe z truskawkami i kruszonką,
które uwielbia każdy!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz