wtorek, 16 kwietnia 2013

Moje orzechowe muesli crunchy

Staram się zdrowo i świadomie odżywiać i tak również karmić moją
rodzinę. A śniadanie, jak wiadomo, najważniejsze. Niestety oprócz mnie
nikt nie chciał jeść zwykłych, nudnych, lecz niesamowicie zdrowych
płatków orkiszowych, owsianych i innych. Dziewczynki wolały zdecydowanie
"zmorę współczesnych dentystów" czyli pięknie oklejające zęby, lecz
cudownie słodkie i chrupiące płatki dla dzieci. Adrian niestety też je
wolał. Na szczęście znalazłam rozwiązanie. Pyszne, pieczone muesli z
orzechami lub owocami, zalane mlekiem lub naturalnym jogurtem. Można takie
kupić w sklepie lub zrobić samemu w domu. My wolimy te domowe, ponieważ
dokładnie wiemy, z czego są zrobione.
I używam tych dodatków, które moja rodzina lubi najbardziej.



Składniki:

3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki płatków orkiszowych
3 łyżki płatków ekologicznych 7 zbóż
2 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki wiórków kokosowych
Po 2 łyżki posiekanych orzechów ( dzisś dałam włoskie i ziemne)
2 łyżki słonecznik łuskanego
2 łyżki pestek dyni dyni
2 łyżki cukru brązowego lub miodu ( co kto lubi)
Ok 2 łyżki rozpuszczonego masła


Wszystkie składniki mieszamy w misce i mocno ugniatamy. Jeśli dodacie
jescze jakieś suche składniki ( np. płatkie kukurydziane, preparowaną
kaszę jaglaną lub inne zboża), to możecie dodać jeszcze odrobinę
masła, by składniki się lekko posklejały. Rozkładamy wszystko na
wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i mocno uklepujemy. Pieczemy w
temp 150 stopni ok.30-40 minut, najlepiej z termoobiegiem, bo wtedy lepiej
się nasze muesli suszy. Co jakiś czas należy przemieszać wszystko
delikatnie, bo lubi się
z brzegów przypalać.

Właściwie składniki zależą od tego, co lubicie. Jeśli wolicie muesli
owocowe, to nie dodawajcie orzechów, tylko upieczcie muesli z samymi
zbożami i dopiero po upieczeniu wymieszajcie z różnymi suszonymi
owocami. Możecie dodać też kawałeczki gorzkiej czekolady, ale też po
upieczeniu.
Takie domowe muesli można przechowywać w słoiku do 2 tygodni, ale do
tego czasu już go nie będzie :-)

2 komentarze:

  1. w takim domowym muesli można też przemycić składniki, których nie lubią dzieci. smaczne i pomysłowe! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smacznie:) uwielbiam muesli!!

    OdpowiedzUsuń