Serdecznie Was witam po świętach! Kilka dni nie pisałam, ponieważ
nawał zajęć z rodziną , której nie mogłam się zresztą doczekać,
pochłonął mnie całkowicie. Dziś, po porannych klientkach, dzień
miałam również bardzo zajęty. Wielogodzinne szkolenie z
dermokosmetyków i kwasów odmładzających, przeciwtrądzikowych i takich
różnych :-)
Chciałam Wam teraz przedstawić dwie propozycje na sałatki, zieloną
i czerwoną, które przygotowałam do świątecznego obiadu, a które Wy
możecie podać do kożdej potrawy. I to całkiem codziennej. Idealne dania
na poświąteczne odciążenie naszego brzuszka :-).
SAŁATKA ZIELONA
Składniki:
- sałata zielona ( najlepiej tylko środkowe liście lub zielona sałata
strzępiasta)
- rukola ( może być także roszponka)
- cykoria
- świeża natka pietruszk
- zielony mrożony groszek
- ziarna słonecznika
- awokado
- na sos: oliwa z oliwek, sok z cytryny, białe wino, sól, pieprz, cukier,
odrobina startej skórki z cytryny ( tylko żółtej)
Wykonanie:
1. Umyj i odwiruj sałaty i rukolę. Ułóż na dużym półmisku.
2. Umyj i porwij natkę oraz rozsyp na sałacie.
3. Wytnij środek ( głąb) cykorii, aby pozbawić ją goryczki. Porwij na
liście
i ulóż na sałacie.
4. Zamrożony groszek wrzuć na chwilę do gotującej wody (na kilka minut
zaledwie). Wylej na sito i koniecznie przelej zimną wodą, aby zachował
pięknie zielony kolor. Rozsyp na sałatce.
5. Obierz awokado, przekroj na pół i " przekręcając" obie połówki
rozdziel je, wyjmij pestkę i pokroj awokado na dość grube plastry. Skrop
lekko sokiem
z cytryny. Porozkładaj symetrycznie na sałatce.
6. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni i posyp nimi sałatkę.
7. Zrób sos: wymieszaj w słoiczku 1/3 filiżanki dobrej oliwy, dodaj
szczyptę soli, cukru, pieprzu i startej żółtej skórki z cytryny (
wszystko do smaku), 2 łyżki białego wina i łyżkę soku z cytryny.
Zamknij pokrywką, porządnie wymieszaj i polej sałatkę. Możesz
udekorować innymi świeżymi ziołami.
SAŁATKA CZERWONA
Składniki:
- czerwone sałaty ( dębowa, strzępiasta, radicchio)
- średni bakłażan
- owoc granatu
- czarne oliwki
- parmezan w kawałku ( właściwie można użyć innych rodzajów twardych
serów jakie lubicie, np. pecorino)
- pestki dyni lub słonecznika
- na sos: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól, cukier lub miód, pieprz,
ząbek czosnku
Wykonanie:
1. Umyte i odwirowane sałaty ułóż na półmisku
2. Umytego bakłażana pokroj w cienkie plastry, skrop oliwą z oliwek,
octem balsamicznym, posyp solą i pieprzem. Układaj na patelni grillowej i
podpiecz
z obu stron. Zdejmij z patelni i po ostygnięciu fantazyjnie ułóż na
sałacie.
3. Przekroj owoc granatu i delikatnie łyżeczką wybierz pesteczki. Rozsyp
na sałatach i bakłażanie.
4. Ułóż równomiernie czarne oliwki.
5. Pokroj w bardzo cienkie plastry twardy ser i rozrzuć równomiernie na
sałatce.
6. Upraż na suchej patelni pestki dyni lub słonecznika. Rozsyp na
sałatce.
5. Przygotuj sos: wymieszaj 1/3 filiżanki oliwy z pierwszego tłoczenia z
3 łyżkami octu balsamicznego, dopraw solą, pieprzem, rozgniecionym
ząbkiem czosnku, odrobiną cukru lub miodu i suszoną bazylią. Wymieszaj
dobrze
w słoiczku i polej sałatkę.
Miłych sałatek i smacznych, lekkich dań po świętach :-)
Najlepsze oraz najładniejsze sałatki... od razu ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńpo świętach zdecydowanie przyda się odpoczynek dla naszego brzucha. pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń